RVN propose space maximising and view enhancing interior scheme for fresh and contemporary French chalet apartment in Flaine.

March 2016
Our concept design presentation was well received by the clients of our French chalet apartment in Flaine. We are already detailing the bespoke joinery and design elements and will soon be producing a full working drawing package to issue to the contractor.
We thought we’d share some existing site photographs and a quick run down of the key elements of the scheme to give an insight in to our design thinking and rationale.
RVN propose space maximising and view enhancing interior scheme for fresh and contemporary French chalet apartment in Flaine.
EXISTING
The key principle of the design is a seamless transition between two neighboring apartments to create a single uniform accommodation. Apartment 1 will be reconfigured to form an open plan yet compartmentalized space for eating, cooking and socializing, whilst apartment 2 will provide a new solution for bedrooms and bathrooms.
RVN propose space maximising and view enhancing interior scheme for fresh and contemporary French chalet apartment in Flaine.
To create the open plan living and dining area in Apartment 1 we proposed to knock through the existing living room into the bedroom. Additionally the existing bathroom will be removed to facilitate the connection in to Apartment 2.
RVN propose space maximising and view enhancing interior scheme for fresh and contemporary French chalet apartment in Flaine.
PROPOSED PLAN
An important part of the brief was to provide an extra bedroom to accommodate guests. The only space available was to sandwich a bedroom into the centre of apartment 2 floor plate. But without any windows this seemed foolish until we proposed a practical and playful solution of a bunk room that could open up and connect to the adjacent spare bedroom via hidden folding partition screens mimicking as wardrobe doors. Thus in the day time a guest family would enjoy a light filled extended space and at night it was simple to separate.
RVN propose space maximising and view enhancing interior scheme for fresh and contemporary French chalet apartment in Flaine.
Sight lines and orientating layouts to frame the views was key. Opening up of the living spaces and the careful positioning of bespoke joinery will enhance the views and natural light. A lovely feature is the idea of the dining table banquette extending and wrapping round in front of a newly designed floor to ceiling picture window – a great place to read, relax and enjoy this extraordinary view.