[vc_row][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]

RVN’s Bespoke Kitchen Designs

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator color=”black”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Why architects are best positioned to design and oversee the making of truly bespoke kitchens.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Amazingly designed and exquisitely made joinery sets properties apart. For 20 years we have designed and overseen the making of every item of joinery for our clients’ property.

 

The kitchen – often the heart of a property – is a wonderful opportunity to express our clients’ individuality. The kitchen’s arrangement triggers how we deal with the surrounding forms, space and materiality and has a great deal of influence on the look and feel of the rest of the property.

[/vc_column_text][vc_column_text]

We just LOVE working with our clients on their special and unique kitchens.

[/vc_column_text][vc_column_text]

We thought it would be fun to describe the process and finished article for 4 very different kitchens below. Do contact us if you’d like to discuss your kitchen – nothing would give us more pleasure!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”27970″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580821735316{margin-top: -20px !important;}”]

Church road : Large Family Home, London – Bespoke Kitchen

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_separator style=”dotted” border_width=”3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Church road

Large Family Home – London

[/vc_column_text][vc_column_text]

This project co-joined two houses. By removing the second staircase we created a large square space for the kitchen. Locating the kitchen in the centre of this area and wrapping, on two sides, a banquette and low level kitchen units we created a social and friendly space, far more storage capability and an incredibly efficient kitchen.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”27991″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580491513689{margin-top: -20px !important;}”]

Wonderful internal and external sight lines, light, cross light and excellent connectivity with surrounding spaces.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”27990″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”27997″ img_size=”large” alignment=”right”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580491533453{margin-top: -20px !important;}”]

With the wall and staircase removed, we vastly improved the circulation and maximised the sense of space.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”27996″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580491562116{margin-top: -20px !important;}”]

Removal of this wall to the left transformed the space available for the kitchen.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”27995″ img_size=”large”][vc_column_text]

High lacquer panels housed kitchen appliances and wrapped around into the adjacent hallway to conceal coat cupboards and secret entrance to loo.
Limed fir detailing picks up on Douglas Fir wide board flooring.
A putty coloured leather upholstered and cantilevered banquette adds to the remainder to the subtle off grey kitchen palette.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”28001″ img_size=”large” alignment=”right”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580491662448{margin-top: -20px !important;}”]

Note: the little trough detail on the worktop prevents liquid spillages onto the banquette!

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”28000″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580467464137{margin-top: -20px !important;}”]

Roof light above the primary kitchen run takes shape. 

[/vc_column_text][vc_single_image image=”27999″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580491678400{margin-top: -20px !important;}”]

A view of the bespoke bronze kitchen pivot door. This bronze was picked up on all handles and the overhead sink storage unit.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”27970″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580467659682{margin-top: -20px !important;}”]

Longitudinal view and cross light from kitchen to dining room.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”28003″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580467679154{margin-top: -20px !important;}”]

Informal and highly practical kitchen table and counter arrangement.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_separator style=”dotted” border_width=”3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Belsize Park Gardens

Young Family Apartment – London

[/vc_column_text][vc_column_text]

As ever we started by studying the existing space and described the opportunities and constraints that prevailed.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28007″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580481784601{margin-top: -20px !important;}”]

Opportunities and Constraints diagram

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”28009″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580481814902{margin-top: -20px !important;}”]

Existing layout

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”28010″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580481859952{margin-top: -20px !important;}”]

Proposed general arrangement

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”28008″ img_size=”large” alignment=”right”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580491755684{margin-top: -20px !important;}”]

Reclaimed internal glazing and partially glazed doors creates a pleasant new corridor and view of the kitchen and light beyond.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”27988″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580481932064{margin-top: -20px !important;}”]

Removing a load bearing wall revealed a view of the space available for a new kitchen

[/vc_column_text][vc_single_image image=”27986″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580483442742{margin-top: -20px !important;}”]

A tight corridor still feels an open and generous introduction to the kitchen.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”28015″ img_size=”large” alignment=”right”][vc_column_text]

3d workings to establish our client’s exact requirements, look and feel. We were given a clear brief to design a contemporary kitchen which would still respond to the existing features and period nature of the building.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”28018″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482016055{margin-top: -20px !important;}”]

Demolish 2 load bearing walls.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28022″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580491772285{margin-top: -20px !important;}”]

A lovely mix of the formal and informal, reclaimed and new, matt and shiny, gentle and tough.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”28012″ img_size=”large” alignment=”right”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482101560{margin-top: -20px !important;}”]

Designing a little sneak peak view from the study/snug into the new kitchen beyond.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”28013″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482128840{margin-top: -20px !important;}”]

Reconfiguration work-in-progress.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”28011″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482147070{margin-top: -20px !important;}”]

Very pleasant view.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_separator style=”dotted” border_width=”3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Chelsea Crescent

Riverside Apartment – London

[/vc_column_text][vc_column_text]

Again, we started by studying the existing kitchen and adjacent spatial and functions connections and looked at the opportunities and constraints that prevailed.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28027″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482198326{margin-top: -20px !important;}”]

Opportunities and Constraints diagram

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28026″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482229177{margin-top: -20px !important;}”]

The kitchen – the heart of the apartment – and its links to the master bedroom

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

How to incorporate the load bearing column and create a functional separation between the kitchen and reception whilst maintaining views of the river.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”28028″ img_size=”large” alignment=”right”][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”28029″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580491828500{margin-top: -20px !important;}”]

Work-in-progress. Single load bearing column that held the concrete ceiling slab.  

[/vc_column_text][vc_single_image image=”28030″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482388054{margin-top: -20px !important;}”]

Work-in-progress. 

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”28031″ img_size=”large” alignment=”right”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482408620{margin-top: -20px !important;}”]

Suspended brass and blackened steel overhead storage and extractor unit separates functions whilst allowing visual glimpses of space behind and maintaining natural light and views of the river.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”28032″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482425755{margin-top: -20px !important;}”]

Lacquered kitchen cupboards, column cladding and panelling merge and further wrap around into the hallway. This kitchen truly merges into the fabric of the apartment. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28033″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Language of open, closed and glazed kitchen units mirrors the panelling concept behind: the secret panelled doors opening to lighter spaces beyond.
A very particular mix of old and new to reflect the personality of our client and ensure their existing furniture and objects sit comfortably with the new kitchen design. 

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_separator style=”dotted” border_width=”3″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Hampshire Farm House

Country Home – Berkshire

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28040″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text]

Constraints and opportunities of a country house and ancient barn, earmarked to house a new kitchen.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”28041″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482665354{margin-top: -20px !important;}”]

An initial proposal and rationale.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”28042″ img_size=”large” alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482647469{margin-top: -20px !important;}”]

A more detailed kitchen layout and rationale within the barn conversion

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”28043″ img_size=”large” alignment=”right”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580482684135{margin-top: -20px !important;}”]

Threshing level before works began

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”28044″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580483050993{margin-top: -20px !important;}”]

Working through the kitchen arrangement to link with the host building

[/vc_column_text][vc_single_image image=”28045″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580483087718{margin-top: -20px !important;}”]

Raising the bottom chord of these roof trusses, previously holding up the floor of the threshing barn above, transformed the sense of space and volume in the kitchen. 

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”28047″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580483130418{margin-top: -20px !important;}”]

Working through the 3d design of the deeply chamfered worktop, bronze fin and cantilevered low level kitchen units

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”28046″ img_size=”large”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580483161533{margin-top: -20px !important;}”]

Island unit steel substructure tied into floor slab at first fix stage

[/vc_column_text][vc_single_image image=”28048″ img_size=”large”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”28049″ img_size=”large” alignment=”right”][vc_column_text css=”.vc_custom_1580483184915{margin-top: -20px !important;}”]

Another view of the island unit steel substructure.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_single_image image=”28050″ img_size=”large”][vc_column_text]

The form and materiality of the bronze framed glazing, dining table and seating pit beyond the kitchen all influenced the kitchen design.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”28052″ img_size=”large”][vc_column_text]

Mix of ancient and contemporary.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]